een muizenschilderijtje voor ieder kind op de afdeling

Diederik Grootjans, de kunstschilder, transformeert iedere kamer in een themakamer met een muis. Diederik heeft deze muis al in meerdere ziekenhuizen gebruikt om de omgeving voor kinderen op te vrolijken. Zo kun je muizen tegenkomen die in de spaghetti gerold zijn in de ‘pastakamer’ en hangt er een muis op zijn kop aan de onderkant van een lichtschakelaar, met een grote pleister vastgeplakt over zijn staart.

Samen met Diederik is enkele jaren geleden het plan opgevat over een manier waarop hij voor afleiding zou kunnen zorgen. Het kunstproject: ‘Diederiks muis mee naar huis’ werd geboren. De kunstenaar Diederik Grootjans komt naar de kinderen toe om een schilderijtje te maken van de bekende muis die op de behandelkamers zijn kunsten vertoont. De kinderen fantaseren wat hun muis kan doen. Daar komen de gekste dingen uit. Moniek (10 jaar) “Mijn muis zit op de WC, hij heeft zelfs zijn broek op de knieën!” Michael (8 jaar) “Ik heb mijn muis over een krokodil heen laten lopen, ik wist even niets en toen zagen Diederik en ik die krokodil daar. We hebben allemaal gekke dingen bedacht!”

Inspiratie_opdoen_voor_Muis_mee_naar_huis-2-.JPG   Muis_mee_naar_huis-2-.JPG

(op de foto's: links is Diederik Grootjans bezig met ideeën voor een schilderijtje. Het resultaat staat ernaast) 

Bij de evaluatie van het project werd destijds onder andere duidelijk dat het een veilige, ontspannen activiteit is voor een kind. Zelfs voor kinderen die heel ziek zijn is het prettig om naar de totstandkoming van een schilderijtje te kijken zonder iets te móeten, het kost geen energie. Kinderen houden iets aan het bezoek aan het ziekenhuis over waar ze trots op zijn en wat je aan iedereen kunt laten zien. Het is mooi een kind zo trots met het schilderijtje naar huis te zien gaan. Nu eens een verwonderd gezicht in plaats van een beteuterde blik op de pleister.

Inmiddels zijn er honderden schilderijtjes gemaakt en er zullen er -helaas- nog velen volgen. Deze willen wij als stichting blijven bekostigen. Doneer daarom nu onder vermelding van "Muis mee naar Huis".

Klik hier en lees meer over dit prachtige initiatief.

Deel deze pagina: