Het Kinder oncologisch Centrum (KOC)

Het Kinderoncologisch Centrum is de afdeling kinderhemato-oncologie van het Universitair Medisch Centrum (UMC) Radboudumc in Nijmegen. Jaarlijks wordt hier bij ongeveer 110 kinderen de diagnose kanker gesteld. Baby’s van enkele maanden tot en met adolescenten (tot 18 jaar) worden in het KOC behandeld en begeleid. Deze kinderen komen uit de regio Limburg, grote delen van Noord-Brabant, Gelderland, Overijssel en de grensregio Kleef.

Het huidige beleid is erop gericht de kinderen zo kort mogelijk op te nemen. Daarom worden steeds meer behandelingen poliklinisch uitgevoerd. Dat is echter niet altijd mogelijk. Bij diverse vormen van chemotherapie en bij complexe behandelingen, zoals beenmergtransplantaties, is, soms zeer langdurige, opname noodzakelijk. Als hun weerstand tijdens de behandeling te sterk afneemt, kan het nodig zijn de kinderen in speciale éénpersoonskamers (boxen) te verplegen om infecties te voorkomen.

Bij een ernstige ziekte zoals kanker worden veel specialismen betrokken om de behandeling en begeleiding van de kinderen optimaal te laten verlopen. Het behandelend team bestaat o.a. uit oncologen, afdelingsartsen, verpleegkundigen, psychologen, fysiotherapeuten, ergotherapeuten, mondhygiënistes, voedingsassistentes, pedagogisch medewerkers, nurse-practioners, onderwijsconsulenten en maatschappelijk werkers. Een grote groep deskundigen die allemaal hun uiterste best doen om de kinderen zo goed mogelijk door deze zware periode heen te loodsen.

Bij de intensieve begeleiding van kinderen met kanker spelen de ouders een actieve rol. Het team heeft heel veel contact met de ouders maar ook met broertjes en zusjes die regelmatig het ziekenhuis bezoeken. Dat maakt de behandeling van kinderen met kanker heel speciaal ten opzichte van volwassenen. In het nieuwe gebouw ‘Vrouw en Kind’, waar sinds vorig jaar de afdeling kinderhemato-oncologie gevestigd is, zijn de kamers helemaal ingericht op een verblijf van de ouder op de kamer van het kind (rooming-in).

Meer informatie over de afdeling en de nieuwbouw vindt u op de website van het Universitair Medisch Centrum Radboudumc (verpleegafdelingen doorklikken naar hemato-oncologie).

Deel deze pagina: